Uklanjanje proširenih kapilara

Uklanjanje proširenih kapilara IPL+RF metodom ili elektrokoagulacijom

Prošireni kapilari ili teleagiektazije se pojavljuju kao crvene ili roze linije, obično od 0,2 do 1mm širine. Kada je veliki broj kapilara grupisan zajedno, mogu imati izgled crvenog flastera ili modrice koji ne nestaju. Prošireni kapilari se često mogu videti na licu- oko nosa, na obrazima i bradi, kao i na nogama.

Najčešći uzrok pojave proširenih kapilara je nasleđe. Postoje i dodatni faktori koji utiču na pojavu proširenih kapilara, kao što su prekomerno izlaganje suncu, povrede (kontuzije ili udarci), trudnoća, dugotrajna terapija kortikosteroidima, pranje lica toplom vodom i čest piling, duvanski dim, neprikladna ishrana (npr. začinjena hrana), izlaganje suviše visokim ili niskim temperaturama, korišćenje solarijuma ili saune, konzumiranje alkohola, prirodni proces starenja, itd. U malom broju slučajeva pojava proširenih kapilara može ukazati na druge bolesti npr. oboljenja jetre, sistemsku sklerozu, rozaceu.

Dermis kože se snabdeva kiseonikom i hranljivim materijama pomoću guste mreže sitnih krvnih sudova kapilara. U zavisnosti od uslova ovi krvni sudovi se mogu proširiti ili suziti i na taj način se reguliše protok krvi. To je normalan proces i to je razlog zašto npr. pocrvenimo kada je vruće- mali krvni sudovi se šire da se oslobode viška toplote. Ali funkcija ovog sistema može biti poremećena i kao rezultat toga kapilari postaju uvećani, više vidljivi. Koža postaje crvena, obično suva i osetljiva. Može se javiti osećaj topline i blagog peckanja.

Prošireni kapilari na nogama često su manifestacija slabosti vena, povišenog pritiska u venama i popuštanja venskih zalistaka. Imaju izgled paukove mreže, crvene su ili ljubičaste boje. Četiri puta  češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Obično se javljaju između 18 i 35 godine ili između 50 i 60 godine. Trudnoća je ključni faktor koji doprinosi pojavi proširenih kapilara kod žena. Dugo sedenje i stajanje, kao i prekomerna telesna težina povećavaju rizik od pojave proširenih kapilara na nogama.

Potpuno je bezbedno ukloniti proširene kapilare jer su oni nefunkcionalni krvni sudovi i predstavljaju samo “bazene” krvi. Do trenutka pojave proširenih kapilara, drugi normalni, funkcionalni kapilari u njihovoj okolini preuzeli su njihovu funkciju. Cirkulatornom sistemu nisu potrebni novi krvni sudovi kako bi kompenzovao njihovo funkcionalno odsustvo (pre njihovog uklanjanja) ili njihovo fizičko odsustvo (posle njihovog uklanjanja).

Najsigurniji i najefikasniji tretman uklanjanja proširenih kapilara je IPL+RF metodom. E- light (light-svetlost) sistem kombinuje IPL svetlosnu energiju i radiofrekventnu (RF) energiju. Ove dve energije imaju sinergetski efekat i dok svetlosna energija može prodreti 2,5mm duboko u kožu, RF energija može prodreti 4mm.

Mogu se ukloniti i druge vaskularne promene koje se sastoje od kapilara, uključujući i spider (eng. pauk) angiome i cherry (eng. višnja) angiome.

cherry angiom

čeri angiom

spider angiom

spajder angiom

Tretman se radi sa aparatom Apollo IV. I pacijent i doktor će nositi specijalne naočare da bi zaštitili oči od bljeskova. Takođe, bipolarni vodeni sistem hlađenja štiti kožu od pregrevanja.

IPL (Intense Pulsed Light – pulsirajuća svetlost visokog intenziteta) koristi energiju svetla u cilju uklanjanja kapilara i drugih vaskularnih promena. Pulsirajuća svetlost emitovana u snažnim, kratkim bljeskovima prodire u kožu. Hemoglobin prisutan u kapilarima i drugim vaskularnim promenama apsorbuje (upija) energiju svetlosti. Apsorbovana energija se pretvara u toplotu koja ireverzibilno uklanja kapilar. Za razliku od IPL svetlosne energije, radiofrekventnu (RF) energiju ne apsorbuje hemoglobin. Prvo se koristi svetlosna energija da se zagreje ciljna oblast i stvori toplotni put kojim će se kretati RF, a onda se RF energija šalje direktno u vaskularnu promenu gde ispoljava svoj toplotni efekat. Tretman ne utiče na normalnu, zdravu kožu, tako da nema razloga za zabrinutost.

pre i posle tretmana

pre i posle tretmana

Na tretiranom području se tokom tretmana može osetiti lagano peckanje, a odmah nakon tretmana se može pojaviti blago crvenilo ili otok. Ovo je bezopasna pojava i nestaje u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Možete nastaviti sve vaše normalne aktivnosti odmah nakon tretmana.

Broj potrebnih tretmana zavisi od broja prisutnih kapilara i njihove lokacije. Kapilari na licu reaguju mnogo bolje nego kapilari na drugim delovima tela i obično je jedan tretman dovoljan za njihovo uklanjanje. Kapilari na nogama obično zahtevaju nekoliko tretmana. Drugi faktori od kojih zavisi broj tretmana su boja kože i boja i veličina kapilara. Kapilari koji su jarko crvene boje reaguju mnogo bolje na tretman. Tretman će efikasno ukloniti proširene kapilare na nogama koji nisu veći od 2mm u prečniku i nisu na dubini većoj od 2mm. Mesec dana nakon tretmana, tretirano mesto se pregleda i ukoliko postoje zaostali kapilari, oni se mogu ponovo tretirati.

U nekim slučajevima, stanje se može vratiti posle tretmana, naročito kada je uzrokovano nasleđem, a ne spoljnim faktorima. Iako se u nekim slučajevima pojava proširenih kapilara ne može sprečiti, ono što možete uraditi je svesti na minimum izlaganje suncu i uvek nanositi preparat sa zaštitnim faktorom. Takođe, pažljivo prati lice kako ne bi izazvali oštećenje kože i kapilara.

Elektrokoagulacija ili elektrokauterizacija je bezbedan postupak koji se rutinski koristi za uklanjanje proširenih kapilara i drugih vaskularnih promena. Mala sonda kroz koju protiče električna struja i generiše toplotu se koristi da se tkivo spali ili uništi. Pacijent je zaštićen od štetnog dejstva električne struje i postupak se može koristiti kod pacijenata sa implantiranim električnim uređajima, npr. srčanim pejsmejkerom. Elektrokoagulacija je i metod hemostaze, odnosno zaustavlja krvarenje. Ovaj postupak na tretiranom mestu stvara površinsku opekotinu koja će za dan ili dva formirati krastu, ispod koje dolazi do spontane epitelizacije. Krasta će otpasti za približno pet do deset dana. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, zbog neprijatnih efekata toplote.