Uklanjanje pega i fleka

Tamne pege i fleke na koži predstavljaju hiperpigmentacije i nastaju kao posledica povećane proizvodnje pigmenta melanina na određenim mestima. U epidermisu, površinskom sloju kože, se nalaze ćelije koje sintetišu prirodni pigment kože melanin i šalju ga ćelijama kože (keratinocitima) gde se on deponuje. Pege i fleke su svetlo braon do crne boje, nalaze se u ravni kože i variraju u veličini i obliku. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, ali se najčešće javljaju na licu, vratu i rukama.

Brojni su uzroci koji mogu dovesti do nastanka hiperpigmentacije. Izlaganje suncu, odnosno UV zracima je glavni razlog pojave hiperpigmentacije. Zatim, postinflamatorna hiperpigmentacija, kada se pege i fleke javljaju nakon infekcije i traume kože, npr. akni. Neki lekovi povećavaju osetljivost kože prilikom izlaganja suncu, dok drugi lekovi mogu izazvati hiperpigmentaciju i bez izlaganja suncu. U takve lekove spadaju estrogen, tetraciklini, amiodaron, sulfonamidi. Trudnoća može izazvati pojavu hiperpigmentacije. Do pojave pega i fleka mogu dovesti i razne bolesti, npr. oboljenja jetre, štitne žlezde.

Melazma se manifestuje pojavom tamnih fleka, obično na čelu, obrazima i bradi. Često se javlja u trudnoći i tada se naziva hloazma ili „maska trudnoće“. Korišćenje kontraceptivnih pilula i hormonskih preparata takođe može izazvati melazmu. Proizvodi za negu kože je u nekim slučajevima mogu pogoršati.

hloazma na čelu

hloazma na čelu

hloazma na obrazu

hloazma na obrazu

 

Solarni (senilni) lentigo predstavlja ravne, braon tačke čija se pojava najčešće povezuje sa starošću, ali je zapravo glavni uzrok pojave ovih promena višegodišnje izlaganje suncu, tako da se često viđaju na ramenima mladih osoba. Javljaju se i na licu, vratu, nadlanicama i podlakticama.

lentigo na ramenima

lentigo na ramenima

lentigo na rukama

lentigo na nadlanici

Aktivne supstance koje se najčešće koriste u proizvodima za izbeljivanje pega i fleka jesu hidrohinon, kojic kiselina i arbutin. Ove supstance deluju kao inhibitori enzima tirozinaze odgovorne za sintezu melanina i sprečavaju pojavu novih fleka. Najčešće se kombinuju sa alfa hidroksi kiselinama koje vrše deskvamaciju epidermisa i eliminišu postojeće fleke. Derivati vitamina C su takođe efikasni u terapiji pega i fleka jer smanjuju količinu intermedijera u sintezi melanina. U terapiji se koriste i azelaična kiselina koja pored antiinflamatornog i antimikrobnog delovanja, deluje i kao inhibitor tirozinaze na nivou najaktivnijih melanocita; kao i retinoidi (derivati vitamina A) koji inhibiraju aktivnost tirozinaze i stimulišu deskvamaciju čime se brže gubi deponovani melanin.

Kombinovanjem topikalnih agenasa sa IPL-om, radio frekventnom energijom, mikrodermoabrazijom, hemijskim pilingom postižu se znatno bolji rezultati u kraćem vremenskom periodu.

E- light (light-svetlost) sistem kombinuje IPL svetlosnu energiju i radiofrekventnu (RF) energiju. Ove dve energije imaju sinergetski efekat i dok svetlosna energija može prodreti 2,5mm duboko u kožu, RF energija može prodreti 4mm.

IPL (Intense Pulsed Light – pulsirajuća svetlost visokog intenziteta) koristi energiju svetla. Pulsirajuća svetlost emitovana u snažnim, kratkim bljeskovima prodire u kožu gde je upija melanin. Apsorbovana svetlosna energija se pretvara u toplotnu i uništava ciljane ćelije koje sadrže melanin. Za razliku od IPL svetlosne energije, radiofrekventnu (RF) energiju ne apsorbuje melanin. Prvo se koristi svetlosna energija da se zagreje ciljna oblast i stvori toplotni put kojim će se kretati RF, a onda se RF energija šalje direktno u ciljanu pigmentisanu promenu gde ispoljava svoj toplotni efekat.

Tretman se radi sa aparatom Apollo IV. I pacijent i doktor nose specijalne naočare da bi zaštitili oči od bljeskova svetlosti. Takođe, bipolarni vodeni sistem hlađenja štiti kožu od pregrevanja. Tokom tretmana se može se osetiti lagano peckanje, a odmah nakon tretmana se može pojaviti blago crvenilo ili otok. Ovo je bezopasna pojava i nestaje u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Možete nastaviti sve vaše dnevne aktivnosti odmah nakon tretmana.

Apollo IV

Aparat Apollo IV+ prenosna e- svetlosna mašina

keloidi lečenje

pre i posle  dva IPL tretmana