Uklanjanje dlaka IPL+RF metodom

Uklanjanje dlaka IPL+RF metodom, a za svetle dlake blend metodom (elektroliza plus termoliza)

Ispod površine kože, dlaka je smeštena u folikulu dlake. Na donjem delu folikula koji je proširen u tzv. bulbus dlake, nalazi se papila koja predstavlja mesto gde ulaze krvni sudovi (kapilari) koji su odgovorni za ishranu ćelija bulbusa čijom deobom dlaka nastaje. U bulbusu folikula dlake nalaze se i melanociti, ćelije koje produkuju pigment melanin.

folikul dlake

folikul dlake

Rast dlake se odigrava u sukcesivnim ciklusima koji se sastoje iz 3 faze. Tipično je da su dlake u različitim fazama ciklusa nezavisno jedna od druge. Faze raste dlaka su:

  • Anagena faza tj. faza rasta čija je dužina genetski određena. Najduže traje na vlasištu, od 3 do 6 godina. Na ostalim delovima tela dužina anagene faze se bitno razlikuje. Dlaka je najosetljivija u anagenoj fazi i jedino se tada može uništiti.
  • Katagena faza (faza regresije) koja traje jednu do dve nedelje i rast dlaka se prekida.
  • Telogena faza (faza mirovanja) koja traje tri do četiri meseca, kada dolazi do ispadanja dlake.

 

E- light (light-svetlost) sistem kombinuje IPL i RF tehnologiju i predstavlja inovativan i siguran način za dugotrajno uklanjanje dlaka. Tretman se radi sa aparatom Apollo IV.

IPL (Intense Pulsed Light- pulsirajuća svetlost visokog intenziteta) koristi energiju svetla u cilju uklanjanja dlaka i zato još susrećemo nazive selektivna fototermoliza ili fotoepilacija. Pulsirajuća svetlost emitovana u snažnim, kratkim bljeskovima prodire u kožu. Pigment melanin koji je prisutan u dlakama upija energiju svetlosti i prenosi je na folikul dlake gde se apsorbovana energija pretvara u toplotu uzrokujući njegovo uništenje, bez štetnih uticaja na okolno tkivo. Dolazi i do uništenja papile u kojoj se nalaze krvni sudovi koji hrane ćelije od kojih dlaka nastaje. Folikuli dlaka koje se nalaze u anagenoj fazi predstavljaju najbolji cilj, jer su najbogatiji melaninom. Treba napomenuti da se u anagenoj fazi istovremeno nalazi 70-90% dlaka, u katagenoj fazi 1%, a u telogenoj fazi 10-30% dlaka. Za razliku od IPL svetlosne energije, radiofrekventnu (RF) energiju ne apsorbuje melanin. Prvo se koristi svetlosna energija da se zagreje ciljna oblast i stvori toplotni put kojim će se kretati RF, a onda se RF energija šalje direktno u folikul dlake gde ispoljava svoj toplotni efekat. Dok svetlosna energija može prodreti 2,5mm duboko u kožu, RF energija može prodreti 4mm.

Apollo IV

Aparat Apollo IV+ prenosna e- svetlosna mašina

Sinergetski efekat ove dve energije omogućava tretman većine tipova kože i različitih boja dlake. S ovom metodom je moguće izabrati raspon spektra talasnih dužina kako bi se omogućilo prilagođavanje talasne dužine svetla boji kože, boji dlake i debljini dlake svakog pacijenta i efikasno tretiranje većine boja kože i svih vrsta dlake, od najtanje do najdeblje. Ovo je bezopasna, brza, najučinkovitija i najmanje bolna metoda u odnosu na druge tehnike uklanjanja dlaka.

Područje koje se tretira se očisti, premaže slojem gela i osvetli kratkim bljeskom. I pacijent i doktor će nositi specijalne naočare da bi zaštitili oči od bljeskova. Može se osetiti lagano peckanje na delovima tela koji su osetljiviji na bol i gde je veća gustina folikula dlaka. Bipolarni vodeni sistem hlađenja štiti kožu od pregrevanja. IPL+RF metoda može biti primenjena na bilo kom delu tela- od lica, pazuha, ruku, grudi, vrata, leđa, do stomaka, prepona i nogu. Tretiraju se podjednako muškarci i žene. Neki muškarci imaju posebno osetljivo područje na vratu gdje se zbog urastanja dlačica stvaraju akne ili apscesi, tako da je i za njih ovo idealna metoda. Preporuka je da tretirana koža bude neosunčana, odnosno da se ne sunčate, ne koristite solarijum ili preparate za samopotamnjivanje najmanje 3 nedelje pre tretmana jer tamnija koža upija više energije pa rezultati mogu biti slabiji. Pre tretmana kožu ne treba mazati kremama, losionima, dezodoransima ili parfemima. Dlake ne treba čupati voskom ili pincetom, već samo uklanjati sa površine kože brijanjem ili depil kremom. Najbolje je dlaku brijati između i pre tretmana jer se brijanjem povećava procenat dlaka u anagenoj fazi. Posle tretmana ne smete se izlagati suncu ili koristiti solarijum 2 nedelje. Na tretiranom području se odmah nakon tretmana može pojaviti blago crvenilo ili otok, ali ovo je bezopasna pojava koja uglavnom nestane u roku od pola sata. U većini slučajeva tretman neće izazvati vidljivu reakciju i možete se vratiti na posao ili vašim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Učinkovitost metode je do 90%, tj. broj dlaka može biti smanjen do 90% u odnosu na početno stanje. Dlake koje i zaostanu nakon tretmana, rastu sporo, tanje su i svetlije, što je naravno poželjno i ostavlja bolji estetski utisak. Budući da sve dlake nisu u istoj fazi, tretman je potrebno više puta ponoviti. Obično se preporučuje 5 do 8 tretmana u razmaku od 4 do 6 nedelja. Postignute rezultate treba održavati tretmanom jedanput godišnje u periodu od 4 do 5 godina.

pre i posle tretmanapre i posle tretmana

pre i posle

pre i posle tretmana

Blend metoda kombinuje elektrolizu (galvanizaciju) i termolizu u jednom procesu. Hemijskim i termičkim putem se uništavaju ćelije odgovorne za rast dlake i zbog toga se ova metoda smatra uspešnijom nego svaka pojedinačno. Ova metoda se preko 50 godina koristi u estetskoj dermatologiji.

 

Elektroliza izaziva hemijsku reakciju između soli (natrijum-hlorida) i vode u folikulu dlake, pri čemu nastaje mala količina natrijum-hidroksida. Natrijum-hidroksid svojim kaustičnim efektom uništava ćelije odgovorne za rast dlake. Termoliza se još naziva i kratki talasi ili visoka frekvencija. Izaziva vibriranje molekula folikula dlake, što proizvodi toplotu. Kada se proizvede dovoljna količina toplote, uništavaju se ćelije odgovorne za rast dlake. Hemijskoj reakciji elektrolize je trebalo do 20 sekundi za tretiranje jedne dlake. Uvođenjem toplote smo zapravo povisili temperaturu na kojoj se odigrava hemijska reakcija i na taj način skratili vreme potrebno za tretman, a povećali efekat uništenja dlake.

Tretman se radi sa aparatom Sorisa DE-3000. Aktivna elektroda je u vidu tanke iglice koja se plasira u folikul dlaka. Termin „igla“ ne treba da vas brine, jer je njen dijametar izražen u hiljaditim delovima centimetra i jedva je vidljiva golim okom. Ovom metodom se mogu tretirati sve dlake bez obzira na njihovu boju i debljinu, uključujući svetle i sede dlake. Na tretiranoj oblasti se može osetiti lagano, trenutno peckanje. Posle tretmana se može pojaviti blago crvenilo ili otok koji mogu trajati od nekoliko sati do 2 dana.

aparat Sorisa  DE-3000aparat Sorisa  DE-3000

Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je više tretmana jer sve dlake nisu u istoj fazi. Folikuli dlaka koje se nalaze u anagenoj fazi su najbogatiji melaninom i mogu biti uništeni. U anagenoj fazi istovremeno se nalazi 70-90% dlaka.