Dermoskopija

Dermoskopija (pregled mladeža dermatoskopom)

Dermoskopija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za pregled svih mladeža kao i drugih pigmentnih promena na koži. Pregled se vrši aparatom, dermatoskopom, koji osvetljava i uveličava promene na koži i omogućava vizuelizaciju struktura u epidermu i dermu kože i uočavanje onih koje oku nisu dostupne.

dermatoskop

dermatoskop

Danas se dermoskopijom dijagnostikuje 20% više melanoma (malignih tumora pigmentnih ćelija kože- melanocita) u odnosu na ispitivanje golim okom. Dermoskopiji obavezno podleže mladež koji je asimetričan ili je njegova ivica nepravilna i nazubljena ili ima dve ili više boja ili je veći od 6 mm u prečniku ili je izdignut iznad okolne kože. Promena boje, oblika, veličine, debljine mladeža, zatim upala mladeža, crvena ivica, vlaženje, pojava kraste ili čvorića i simptomi kao što su svrab, bol i krvarenje su glavni znak maligniteta.

melanom

melanom

Pojava bilo koje nove promene na koži koja je prethodno izgledala normalno kod pacijenata starijih od 40 godina se smatra sumnjivom i takav pacijent se mora obavezno konsultovati sa lekarom. Dermoskopiju je poželjno uraditi i kod onih promena koje nam izgledaju benigno- dobroćudno jer uvid u dublje strukture kože omogućava rano otkrivanje maligne promene, a time povećava šansu za njeno izlečenje.